+387 61 369 203 | udbuzim@gmail.com
Aktivnosti

Zagovarački uspjeh udruženja u oblasti protetike

Projekat "Zajedno za ortopedska i druga pomagala bez korupcije"

27.02.2023 13:30
Slika
 
Kroz projekat "Zajedno za ortopedska i druga pomagala bez korupcije", kojeg Udruženje distrofičara Bužim implementira u partnerstvu sa udruženjem Amputirci Bužim, kao konačni projektni rezultat kojeg smo kroz ovaj projekat zacrtali i za čije ostvarnje smo u proteklom periodu realizirali brojne projektne aktivnosti, su usvajanje četiri inicijative koje smo ranije kroz projekat uputili prema Zavodu zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, a radi se o slijedećim inicijativama:
1. Inicijativa za usvajanje Anitkoruptivnih akata za prevenciju i borbu protiv korupcije unutar Zavoda;
2. Inicijativa za izmjenu Odluke o jedinstvenoj Listi ortopedskih i drugih pomagala;
3. Inicijativa za pojednostavljenje procedura pribavljanja ortopedskih i drugih pomagala;
4. Inicijativa za uključivanje reprezentativnih predstavnika organizacija civilnog društva u nadležne komisije i druga tijela Zavoda.

Pored gore navedenih inicijativa, udruženje je u skladu sa zaključkom okruglog stola koji je održan u Bužimu 14.01.2023. godine pod nazivom "Protetika i Mi", dodatno zatražilo od Zavoda da poveća učešće u finansiranju ortopedskih i drugih pomagala kako bi se očuvao kvalitet zbog poskupljenja pomagala na tržištu.

Nakon podnesene četiri pisane inicijative i brojnih pisanih urgencija, Udruženje je sredinom mjeseca februara dobilo pismenu obavijest Zavoda kojom smo obaviješteni o slijedećem:

✅️Da je Zavod u međuvremenu usvojio Antikoruptivne akte;
✅️Da Zavod uskoro završava evaluaciju Liste ortopedskih i drugih pomagala;
✅️Da Zavod trenutno radi na analizi tržišta cijena ortopedskih i drugih pomagala, te će shodno tome utvrditi novu Listu ortopedskih i drugih pomagala;
✅️Da je Zavod u potpunosti transparentan i otvoren za aktivno učešće predstavnika organizacija civilnog društva.

Shodno gore navedenom, možemo reći da smo nakon mnogo truda uspjeli ostvariti ključne projeknte rezultate, koji će donijeti brojne benefite za korisnike ortopedskih i drugih pomagala, prije svega kroz veći kvalitet pomagala i jednostavnije procedure, ali i generalno transparentniji rad samog Zavoda. Udruženje će u narednom periodu aktivno nastaviti raditi na ostvarenju svih projektom zacrtanih ciljeva.

Projekat "Zajedno za ortopedska i druga pomagala bez korupcije" Udruženje distrofičara Bužim implementira u partnerstvu sa udruženjem Amputirci Bužim, kroz veliki USAID projekat "Podrška građanima u borbi protiv korupcije", čiji je glavni implementator Centar civilnih inicijativa.
0 0

Anketa

Da li ste zadovoljni sa procedurom pribavljanja ortopedskih pomagala u USK-a?