+387 61 369 203 | udbuzim@gmail.com
Aktivnosti

OBILJEŽENA NEDJELJA BORBE PROTIV DISTROFIJE

Tradicionalna aktivnost udruženja

29.05.2022 21:43
Slika
 
Dana 29.05.2022. godine, Udruženje distrofičara Bužim je organizovalo obilježavanje "Nedjelje borbe protiv distrofije" u Bužimu. U sklopu ovogodišnjeg programa obilježavanja ove manifestacije, organizovali smo šahovski turnir "Svetinja 2022" i veliki izlet za članove i prijatelje udruženja. Obe aktivnosti su organizovane na poznatom Bužimskom izletištu "Svetinja", a ukupno je bilo prisutno preko 50. učesnika.
Na šahovskom turniru učešće su uzela 22. igrača iz više općina USK-a. Turnir se igrao 9. kola sa tempom igre od 11. minuta po igraču, a turnir je bio rejtingiran za rapid šah. Nakon odigranih 9. kola, prvo mjesto je zauzeo Sead Čaušević iz Cazina sa 8. poena, drugi je bio Armin Kekić iz Bosanske Krupe također sa 8. poena, a treće mjesto je pripalo Ibrahimu Komiću iz Bosanskog Novog sa osvojenih 6.5 poena.Sudija na turnir je bio Irfan Karabegović, državni šahovski sudac iz Cazina.
Udruženje je za pet prvoplasiranih igrača obezbijedilo skromne novčane nagrade i priznanja, a za sve učesnike na oba događaja bio je obezbijeđen ručak i piće.
“Nedjelja borbe protiv distrofije” je tradicionalna manifestacija koju je evropska organizacija distrofičara ( EAMDA ) ustanovila 1973. godina i koja se od tada obilježava u svim evropskim zemljama u zadnjoj polovini mjeseca maja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Cilj ove manifestacije je da se kroz njeno obilježavanje na različite načine ukaže na specifičnost ove vrste invaliditeta, skrene pažnja šire javnosti na probleme i potrebe ovih lica, te da se pokažu sve mogućnosti koje ova lica imaju.
Udruženje distrofičara Bužim tradicionalno svake godine vlastitim programom obilježava ovu za nas značajnu manifestaciju.
Ovogodišnju manifestaciju udruženje je organizovalo zahvaljujući financijskoj pomoći udruženja Pomozi.ba iz Sarajeva.

Šahovski turnir "Svetinja 2022"

0 0

Anketa

Da li ste zadovoljni sa procedurom pribavljanja ortopedskih pomagala u USK-a?