+387 61 369 203 | udbuzim@gmail.com
Aktivnosti

OBILJEŽENA NEDJELJA BORBE PROTIV DISTROFIJE

Odličan uspjeh članova Udruženja distrofičara Bužim u sportskom dijelu Programa.

27.05.2024 16:47
Slika
 

Od 22. do 24.05.2024. godine, u RC "REUMAL" u Fojnici, Udruženje distrofičara Bužim je kroz jedinstveni Program, u saradnji sa Savezom distrofičara Federacije BiH i srodnim organizacijama sa područja cijele Federacije BiH, obilježilo Nedjelju borbe protiv distrofije, koja se obilježava u cijelom svijetu krajem maja svake godine.

Prvog dana, nakon dolaska učesnika, upriličeno je neobavezno druženje i susret distrofičara sa područja cijele Federacije BiH.

Drugog dana, nakon dobrodošlice i pozdravne riječi direktora Saveza g-dina Almira Šahmanije, održana je prva aktivnost, odnosno Edukativna radionica na temu "Konvencija Ujedinjenih nacija kao ključni alat u zagovaranju o pravima osoba sa invaliditetom", na kojoj je trener i edukator bio g-din Fikret Zuko. Ova radionica osmišljena je i održana kao interaktivna, sa ciljem jednake uključenosti svih sudionika, poticanja učesnika na aktivno učešće i diskusiju kao i razmjenu mišljenja. S obzirom da su direktni učesnici bili oboljeli od distrofije i lideri njihovih organizacija sa područja Federacije BiH, kao jednu od većih prednosti obrade ovako bitne teme vidjeli smo u njihovom ličnom iskustvu i mišljenju.

Pored osoba oboljelih od distrofije i lidera njihovoh organizacija sa područja cijele FBiH, radionici su prisustvovali i savjetnik Ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH g-din Adnan Jasika, Federalni ministar Rada i socijalne politike g-din Adnan Delić, te njegov pomoćnik za pitanja osoba sa invaliditetom g-din Dobrica Jonjić, čija ministarstva su podržala ove aktivnosti. Navedeni su se ovom prilikom obratili prisutnima i uputili svoju bezrezervnu podršku oboljelim od distrofije i osobama sa invaliditetom u cjelini, u borbi za poboljšanje životnih uslova, bolji položaj u društvu, izjednačavanje mogućnosti i ostvarivanje svojih prava, na čemu im je Direktor Saveza g-din Almir Šahmanija ovom prilikom uručio zahvalnice.

Po završetku prve aktivnosti, svečano su otvorene "XVII sportske igre S - Ne sami, zajedno je lakše", odnosno šahovski turnir. S obzirom na težinu invaliditeta, osobe oboljele od distrofije i srodnih nervno-mišićnih oboljenja ne mogu se baviti vrhunskim sportom, ali ih je potrebno usmjeravati u sportske aktivnosti rekreativnog karaktera ili amaterski sport, koji za njih ima višestruku korist.

Tehnički organizator XVII sportskih igara Saveza distrofičara FBiH je bilo Udruženje distrofičara Bužim i Invalidski šahovski klub "Biser" Bužim.

Ove godine čast nam je bila da turnir otvori i odigra revijalnu partiju šaha Federalni ministar rada i socijelne politike, g-din Adnan Delic, sa predsjednikom Udruženja distrofičara Bužim Samirom Đulićem, čime je još jednom potvrdio svoju podršku oboljelim od distrofije i osobama sa invaliditetom sa područja cijele Federacije BiH, na čemu mu se najiskrenije zahvaljujemo.

Šahovski turnir se igrao po Bergerovom sistemu, 7. kola, sa tempom igre od 15. minuta po igraču za cijelu partiju, a tri prvoplasirana takmičara su bila slijedeća:

I Mjesto – Samir Đulić, Udruženje distrofičara Bužim
II Mjesto – Kasim Hasić, Udruženje građana oboljelih od distrofije TK
III Mjesto - Aziz Račić, Udruženje distrofičara Bužim

Ostvarenim rezultatima članovi Udruženja distrofičara Bužim su još jednom dokazali da su najbolji u FBiH kada je u pitanju ova konkurencija.

Trećeg dana ovogodišnjeg obilježavanja Nedjelje borbe protiv distrofije održana je panel diskusija "Osnovni principi pristupačnosti za osobe sa invaliditetom", a koja je također zamišljena kao interaktivna s ciljem uključivanja svih prisutnih u diskusiju. Predavač na ovoj panel diskusiji bio je g-din Zlatko Malić iz CARITAS-a BiH.

Sve provedene aktivnosti podržane su od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, kojima se još jednom najiskrenije zahvaljujemo.

 
0 0

Anketa

Da li ste zadovoljni sa procedurom pribavljanja ortopedskih pomagala u USK-a?