+387 61 369 203 | udbuzim@gmail.com
Aktivnosti

ODRŽAN SASTANAK SA MINISTRICOM ZDRAVSTVA, RADA I SOCIJALNE POLITIKE USK

Aktivnost u sklopu projekta "Udruženi u borbi protiv svih vrsta zloupotreba kod nabavke ortopedskih i drugih pomagala"

13.05.2024 18:25
Slika
 
Dana 13.05.2024. godine, u Bihać je održan radni sastanak predstavnika Udruženja distrofičara Bužim i udruženja Amputiraca Bužim sa ministricom zdravstva, rada i socijalne politike USK g-đom. Zeminom Kadirić. Sastanak je organizovan kao planirana zagovaračka aktivnost u sklopu projekta "Udruženi u borbi protiv svih vrsta zloupotreba kod nabavke ortopedskih i drugih pomagala", kojeg Udruženje distrofičara Bužim implementira u partenerstvu sa udruženjem Amputiraca Bužim.

Na sastanku smo g-đu. Kadirić upoznali sa ključnim ciljevima projekta i problematikom koju kroz projekat nastojimo rješavati. Ministricu smo upoznali sa brojnim problemima i izazovima sa kojim se korisnici ortopedskih i drugih pomagala u USK danas svakodnevno susreću. Nastojali smo ukazati na komplikovane procedure pribavljanja pomagala, te isključenost predstavnika organizacija osoba s invaliditetom iz procesa. Također smo ministricu upoznali sa ranijim inicijativama i prijedlozima koja su udruženja dostavila prema Zavodu zdravstvenog osiguranja.

Ministrica je pokazala veliko razumijevanje i senzibilitet za ovu problematiku, te izrazila neupitnu podršku u rješavanju brojnih problema u ovoj oblasti. Prije svega je istakla da korisnici pomagala trebaju uzeti veće učešće u kreiranju novih rješenja koja će im olakšati i ubrzati put do novih pomagala, ali i dala neupitnu podršku svim ranijim inicijativama i prijedlozima udruženja.

Na sastanku smo upoznati da će ministarstvo u narednom periodu u suradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja USK još intenzivnije raditi na implementaciji uvođenja E-ortopedije koja ima za cilj da riješi većinu problema koja se tiču procedura i transparentnosti postupaka, ali i na usvajanju nove Odluke o jedinstvenoj Listi ortopedskih i drugih pomagala u što skorijem roku.

Projekat "Udruženi u borbi protiv svih vrsta zloupotreba kod nabavke ortopedskih i drugih pomagala", Udruženje distrofičara Bužim implementira u partnerstvu sa udruženjem Amputiraca Bužim, uz financijsku podršku Centra civilnih inicijativa.
0 0

Anketa

Da li ste zadovoljni sa procedurom pribavljanja ortopedskih pomagala u USK-a?