+387 61 369 203 | udbuzim@gmail.com
Aktivnosti

ODRŽANA OSNIVAČKA SKUPŠTINA MREŽE ORGANIZACIJA OSOBA S INVALIDITETOM USK

Aktivnost u sklopu projekta "Udruženi u borbi protiv svih vrsta zloupotreba kod nabavke ortopedskih i drugih pomagala".

15.05.2024 19:32
Slika
 
Dana 15.05.2024. godine, u Bužimu (Hotel Urban) održana je Osnivačka skupština Mreže organizacija osoba s invaliditetom USK (MOOSI USK). Formiranje MOOSI USK je planirana aktivnost u sklopu projekta "Udruženi u borbi protiv svih vrsta zloupotreba kod nabavke ortopedskih i drugih pomagala", kojeg Udruženje distrofičara Bužim implementira u partenerstvu sa udruženjem Amputiraca Bužim.

Osnovni cilj formiranja MOOSI USK je osnaživanje pokreta organizacija s invaliditetom u USK za snažnije Javno zagovaranje za prava osoba s invaliditetom.

Osnivačkoj skupštini MOOSI USK je prisustvovalo ukupno 11. organizacija osoba s invaliditetom koje djeluju na području USK ( 5. kantonalnih organizacija OSI, 1. Kantonalni savez udruženja OSI i 5. općinskih/gradskih OSI). Na skupštini je usvojen i potpisan Sporazum o formiranju neformalne MOOSI USK i izabrano rukovodstvo Mreže. Mrežom će upravljati Koordinacioni odbor u koji je izabrano ukupno 11. članova (iz svake organizacije po jedan član). Za prvog predsjednika MOOSI USK izabran je g-din. Samir Đulić iz Udruženja distrofičara Bužim, a za zamjenika predsjednika izabran je g-din. Alaga Hozanović iz Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Velika Kladuša.

MOOSI USK će djelovati kao neformalna Mreža organizacija osoba s invaliditetom pod sloganom "Probudi-Pokren-Promjeni".

Sporazumom o osnivanju Mreže je utvrđeno da će poslove sekreterijata Mreže vršiti matična organizacija iz koje dolazi predsjednik Mreže, što je u ovom slučaju Udruženje distrofičara Bužim.

Na skupštini je još formirana Komisija za izradu plana i programa rada Mreže za 2024. godinu, a kojeg će pripremiti za prvu narednu redovnu sjednicu Koordinacionog odbora MOOSI USK.

Mreža ostaje otvorena i za ostale Organizacije osoba sa invaliditetom sa područja Unsko-Sanskog kantona koje žele da doprinesu radu Mreže, a samim tim stvaranju bolji uslova i uključenosti osoba sa invaliditetom u sve životne aktivnosti na području USK.

Projekat "Udruženi u borbi protiv svih vrsta zloupotreba kod nabavke ortopedskih i drugih pomagala", Udruženje distrofičara Bužim implementira u partnerstvu sa udruženjem Amputiraca Bužim, uz financijsku podršku Centra civilnih inicijativa.

0 0

Anketa

Da li ste zadovoljni sa procedurom pribavljanja ortopedskih pomagala u USK-a?